Het meenemen van een volwassen labrador naar huis heeft niet zo veel aandacht nodig als het meenemen van een puppy.
Een volwassen Labrador is zeer waarschijnlijk al volledig zindelijk en getraind om zich naar behoren te gedragen in het huis.
Het is echter wel belangrijk om hier niet volledig vanuit te gaan. Praat met de vorige eigenaar of het asiel om erachter te komen hoe de hond zich heeft gedragen.
Benodigdheden
Je moet de basisvoorzieningen al in huis hebben voordat je een volwassen Labrador mee naar zijn nieuwe huis neemt.
Het voordeel is dat je al weet hoe groot de hond is, waardoor je veel benodigdheden maar één keer hoeft aan te schaffen. Wat heb je allemaal nodig?
Een mand of een bench om zich in terug te trekken. Onthoud dat dit één van de belangrijkste benodigdheden voor je labrador is. Let er bij de aanschaf wel op dat het formaat is afgestemd op de grootte van je labrador. Zorg dat er altijd een wasbare doek, een stuk stof in ligt dat warmte biedt aan je hond. Het kiezen van een mand of bench is puur een persoonlijke voorkeur.
Je hebt ook de zogenaamde zitzakken. Deze zijn ideaal voor je hond omdat deze zich aanpast aan de natuurlijke vorm van je hond. De vulling van een dergelijke zak bestaat uit korrels welke de warmte van uw dier absorberen zodat de zak lekker warm blijft. De buitenzijde bestaat doorgaans uit een een hoes die eenvoudig verwisselbaar is en gewassen kan worden.
Voer en drinkbakken. Zorg ervoor dat de bakken stevig staan. Een stenen bak biedt hierbij uitkomst maar ook onbreekbare plastic voerbakken met antislip-dopjes is een goed alternatief waarmee je voorkomt dat er mee geschoven wordt.
Je hebt ook de zogenaamde roestvrijstalen hondenbakken, wat een bijzonder hygiënisch alternatief is. Voor grote rassen honden bestaan er verstelbare voerbakken. Deze kunnen worden verhoogd naarmate je labrador groeit. Hierdoor bereikt je dat je labrador altijd op een gemakkelijke hoogte kan eten.
Een halsband en riem voor je hond. De halsband moet los genoeg zitten zodat je makkelijk twee vingers kunt steken tussen de band en de nek van de hond. Een intrekbare riem is ideaal omdat je hond vrij kan lopen terwijl je er toch controle over hebt.
Hoge kwaliteit hondenvoer. Het is te adviseren om verder te gaan met hetzelfde merk voer dat het asiel of de vorige eigenaar aan je hond heeft gegeven. Wilt je overstappen op een ander merk, doe dit dan wel geleidelijk aan.
Ga over een periode van twee tot drie weken, geleidelijk over van het oude voer op het nieuwe voer. Kijk wel uit voor veranderingen bij je hond. Als je merkt dat er tekenen van diarree zijn of van andere problemen met de maag, stop dan met het nieuwe voer.
Speelgoed is voor iedereen belangrijk, en dus ook voor je labrador. Het voorkomt verveling en stress, wat nogal desastreus is voor de gezondheid van je hond. Speelgoed houdt je hond speels, draagt bij aan de algehele conditie van je hond en voorkomt verveling met alle gevolgen van dien.
Je Huis Voorbereiden
Als je nog andere huisdieren in huis hebt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze gescheiden zijn van je nieuwe Labrador zodat hij alle gelegenheid krijgt om te wennen aan zijn nieuwe plaats. Voorkom dat je hem overspoelt met aandacht en laat hem zijn gang gaan.
Voorkom dat eventuele kinderen constant aan hem zitten en met hem bezig zijn, hoe graag ze dat ook willen. Je labrador zal namelijk een beetje nerveus zijn en heeft veel te verwerken en heeft daar ook de tijd voor nodig. Geef hem die tijd en voorkom dat je hond gestrest raakt.
Bovendien kun je je huis dog-proof maken totdat je een duidelijk idee hebt van hoe de hond zich zal gedragen in je huis. Verwijder eventuele breekbare en dure items uit de buurt van je hond, tot gepast gedrag in de woning duidelijk is aangetoond.
Vergeet niet dat dit een nieuw huis is voor je hond. Je hond zal opgewekt, nerveus of gestrest zijn, en kan zelfs weer puppy-achtig gedrag vertonen tijdens de eerste dagen.
Vermijd dat kinderen ruwe spelletjes met de hond gaan spelen tot hij volledig gewent is en zijn ware aard laat zien. Vermijd ook dat kinderen aan zijn oren of staart trekken, dit zijn erg gevoelige lichaamsdelen bij een labrador en dan kan de hond gaan happen.
Wat Kun Je Verwachten
Wanneer je voor het eerst je nieuwe Labrador mee naar huis brengt, is het van belang dat deze ervaring voor beide positief is. Zorg ervoor dat alle basisvoorzieningen van tevoren al aanwezig zijn in je huis en plan binnen één of twee dagen een afspraak bij de dierenarts om de hond te laten onderzoeken.
Tijdens de eerste twee weken, kan je labrador wat nerveus overkomen en onzeker reageren op bepaalde commando’s. Het kan voorkomen dat tijdens de eerste weken de vrouwelijke Labradors meer angstig gedrag kunnen gaan vertonen en mannelijke labradors juist wat meer agressief gedrag. Het is belangrijk om snel aan te geven dat jij de baas bent, en beloon goed gedrag op een positieve manier.
Besteed extra tijd om de hond uit te laten. Houd de hond aangelijnd bij de eerste kennismaking en laat kinderen op een veilige en niet bedreigende manier met je hond spelen.
Belangrijk is dat je hond voldoende beweging en op regelmatige basis zijn voeding krijgt. Volg eventueel de adviezen en aanwijzingen op van de dierenarts met betrekking tot speciale dieetwensen.
Na de tweede week, moet de hond zich hebben aangepast aan zijn nieuwe huis en familieleden. Op dit moment kan het zijn dat er enige heropvoeding nodig is als de Labrador slechte gewoontes heeft. Heropvoeding is vaak moeilijker dan de originele training, dus kan het nodig zijn om professionele hulp te zoeken.
Probeer zoveel mogelijk tijd door te brengen met je Labrador. Dat is prettig voor jezelf en je hond en een sterke band zal zich vormen voor de komende weken en de maanden die volgen. Zorg ervoor dat je positief en geduldig bent met je nieuwe hond, en je zal een vriend hebben voor het leven.
Met vriendelijke groet,
Jan Jacobs